Vánoční cukroví

Vánoční cukroví



Vánoční cukroví…. mňam. No umíte si představit Vánoce bez vánočního cukroví? Já tedy ne a moje elektronická váha už se taky těší, že na ni zase několikrát stoupnu, abych zjistil, jestli těch pár kousků nepohnulo s mou hmotností.

Ale zpátky k vánočnímu cukroví. Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina z vánočních cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta, které je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, typickým kořením skořice.

A jak jsme na tom my češi s pečení cukruví v procentech?

  • 87 % Čechů si peče alespoň část cukroví sama doma
  • 26 % Čechů přiznává, že jim alespoň část cukroví peče někdo jiný zdarma
  • 8 % českých domácností dostává zdarma všechno cukroví (většinou mladí „singles“)
  • 19 % Čechů si alespoň část cukroví objednává (z toho 5 % všechno cukroví)

V našich končinách děláme mnoho druhů cukroví a každý rok máme potřebu získavat nové a nové recepty ze zahraničí. Nakonec však zjistíme, že klasické vánoční cukroví chutná všem stejně nejvíce a víte, čím je to způsobeno? Je to právě tím, že již od malička jednou ročně provoní snad všechny kuchyně vůně pečícího se cukroví a nám se v tu chvíli vybaví chuť Lineckých koleček, Vanilkových rohlíčků, Rumových kuliček, Medvědích tlap, Kokosových pusinek či Vosích hnízd. S těmito chutěmi máme Vánoce a vánoční cukroví spojeno a další kombinace, byť chuťově výborné narušují tu správnou vánoční atmosféru.

A co vy? Už jste sami zkoušeli péct cukroví? Nám se podařilo najít na internetu zajímavou stránku s recepty na vánoční cukroví. Napište nám níže do komentářů, jaké cukroví pečete právě vy a jestli chcete, připojte i zajímavý recept pro inspiraci ostatním.

Vánoční cukroví fotogalerie:

Vánoční cukroví

Sdílejte článek:
Facebook Linkuj.cz Jagg.cz Tweeter! Google Del.icio.us!

Mohlo by Vás také zajímat


Napište vlastní komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*
*