Zvyky
Rybí šupiny nebo mince
Rybí šupiny nebo mince neodmyslitelně patří na Štědrovečerní stůl pod talíř. Lidé věřili, že mince, či rybí šupina pod talířem přinese více peněz do nadcházejícího roku. V 19. století patrně… Celý článek
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře v Čechách tradičně začíná rybí polévkou, jako hlavní jídlo se podává obvykle kapr. I se štědrovečerní večeří se pojí krajově mnoho obyčejů, které do určité míry přežívají, neboť… Celý článek
Pouštění ořechových lodiček
Pouštění ořechových lodiček je spíše zábavná pranostika, která určí, kdo z přítomných bude v příštím roce nejšťastnější. Jak na pouštění ořechových lodiček? Připravte si lavor s vodou a staré vánoční… Celý článek
Krájení jablka
Krájení jablka je nejspíše tím nejčastějším zvykem v českých rodinách. Po štědrovečerní večeři se nožem přepůlí jablko. Řez veďte kolmo ke stopce. Obě poloviny se všem ukážou a záleží na… Celý článek
Lití olova
Lití olova je velmi jednoduché, ale nenechte menší děti bez dozoru o rozpáleného plamene či tekutého olova. Nad plamenem se v kovové nádobce (nejlépe ocelové) rozžhaví kousek olova až k… Celý článek