Linecké cukroví

Linecké cukroví



Linecké cukroví patří mezi to nejběžnější a také nejoblíbenější, které naleznete asi ve všech domácnostech o vánočních svátcích.

Základem pro linecké cukroví je linecké těsto. Linecké těsto se používá pro přípravu typického vánočního cukroví. Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová šťáva pro dochucení. Zcela základní je recept poměrový 7:14:21. To znamená 7 (nejčastěji dkg) cukru, 14 (dkg) tuku, 21 (dkg) hladké mouky. Linecké těsto se používá i mimo období vánoc pro výrobu zákusků. Často se takové zákusky slepují marmeládou nebo polévají čokoládou.

Linecké cukroví se nejčastěji vykrajuje do různých tvarů. V oblibě jsou hvězdy, kolečka, kytičky a srdíčka. Následně se slepuje marmeládou dle vlastní chuti. Často se používá marmeláda z lesních plodů, malinová či jahodová. Pro vytvoření hezkého barevného efektu se do jednoho tvaru vykrajuje ještě menší tvar, kterým je potom dobře viditelná marmeládová náplň.

Další způsob přípravy lineckého cukroví je máčení nebo polévání čokoládou. Používá se tmavá i světlá čokoláda a dále se dozdobuje kokosem, mandlí či oříškem.

Linecké cukroví – recept:

Pro přípravu těsta budeme potřebovat 350 g hladké mouky, 1x vanilkový cukr, 120 g cukr moučka, 3 ks žloutky, 250 g másla, ořechy, marmeládu.

Na vál dáme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutku zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout nejlépe do druhého dne a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme hladká nebo tvarovaná kolečka a klademe na suchý plech. Z poloviny koleček na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed. Tato kolečka potřeme vejcem a posypeme rozsekanými ořechovými jádry nebo mandlemi. upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme vybranou marmeládou.

Linecké cukroví

Sdílejte článek:
Facebook Linkuj.cz Jagg.cz Tweeter! Google Del.icio.us!

Mohlo by Vás také zajímat


Napište vlastní komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*
*